Bilim adamlarının uzun yıllardır üretmeye çalıştığı sentetik örümcek ağı sonunda bir bakteri yardımıyla gerçek oldu. Bir örümcek için çok kolay olsa da bilim adamları süper güçlü kumaşlardan cerrahi hammaddelere kadar bir çok malzeme denemelerine rağmen örümcek ağı üretimi mümkün olmamıştı. Bakteri yardımıyla üretilen bu yapay ağlar bazı örümceklerin ürettiği ağlardan bile daha güçlü.
Nanokristaller güçlü ağların anahtarları; Proteinler canlılara yapısını ve fonsiyonlarını veren kompleks moleküllerdir. Örümcek ağı proteinlerine ''spidroins'' adı verilir. Spidroins örümceklerin karın bölgelerinin sıvı formudur. Ağ proteinleri nanokristal adı verilen dar yapısal olarak birbirini tekrar eden ve trilyonlarca metre uzunluğundaki moleküllerdir. Bu kristaller örümcek ağlarının güçlü olmasını sağlar. Daha fazla nanokristal daha güçlü ağ anlamına gelmektedir. Bilim adamlarının karşılaştığı en büyük sorun ise örümcek ağına dönüştürecek kadar yeterli nanokristali bulamamak.
Bilim adamları bu soruna çareyi hibrit proteinler üreterek buldu. ''Amyloid protein polymer'' olarak adlandırılan bu hibrit proteinler amyloid ve spidroin birleşmesiyle meydana geliyorlar. Polimerler birbirine bağlı mikroplardan oluşmaktadır. Bilim adamları bu mikropları birbirine bağlayarak yıllardır hibrit proteinlerin üretilmesini sağlıyorlar ve buna da ''küçük fabrikalar'' adını veriyorlar.
Bilim adamları örümcek ağına benzettikleri bu fiberleri test etmeyi de ihmal etmiyorlar. Bunun için fiberleri parçalanma aşamasına kadar çekip dayanıklılıklarını ve gücünün test ediyorlar. Bilim adamlarına göre henüz denemedikleri yüzlerce amyloids var, bu denemeler sonucunda çok daha güçlü örümcek ağları üretebileceklerine inanıyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder